Бъдете компетентен – Част 2

22 юни 2011   •   няма коментари   
Бъдете компетентен – Част 2

Бъдете компетентен

Учете

Случвало ли Ви се е някой да има неверни данни за Вас? Това създаде ли Ви неприятности?

Това би могло да Ви покаже какви разрушителни последици могат да предизвикат неверните данни.

Вие също може да имате невеерни данни за някого.

Разграничаването на лъжата от истината води до разбиране.

Около нас е пълно се неверни данни. Отделни злонамерени лица ги фабрикуват, за да обслужват своите собствени цели. Някои от неверните данни се появяват поради пълно пренебрегване на фактите. Те могат да блокират възприемането на верните данни.

Основният процес на обучение се състои в: проверката на наличните данни, в отделянето на истината от лъжата, на важното от второстепенното и съответно в достигането до изводи, които човек си вади и които може да приложи. Ако човек спазва това, той е на път да стане компетентен.

Тестът за това дали нещо е „истина”, зависи от това дали то е истина за Вас. Ако, след като някой е получил  набор от данни, изяснил е думите, които не е разбрал напълно и е преразгледал ситуацията, и това все още не му изглежда правдиво, това означава, че доколкото се отнася до Вас, това не е истина. Отхвърлете го. Ако желаете, продължете нататък и след това си направете извод каква е Вашата истина. Вие сте този, който ще трябва да използва или не тези данни, ще трябва да мисли с тях или без тях. Когато човек сляпо вярва на „факти” или „истини”, само защото му е казано, че така трябва, и тези „факти” или „истини” му изглеждат неверни, или даже фалшиви, тогава крайният резултат ще бъде една нещастна личност. Това е пътят към сметището на некомпетентността.

Другата страна на обучението се състой от научаване на неща наизуст – като правописа на думата, математическите таблици и формули, серията от бутони, които трябва да се натиснат. Но дори и при обикновеното запаметяване човек трябва да знае за какво се отнася този материал и кога и как да се използва.

Процесът на учене не се състои само в натрупването на данни върху предишни данни. Това е процес за придобиване на нови разбирания и на по-добри умения за правене на различни неща.

Този, който се справя в живота, всъщност никога не престава да се учи и образова. Компетентният инженер усвоява нови методи; добрият атлет непрекъснато следи напредъка в своя спорт; всеки професионалист събира лавици от материали, за да са му под ръка и за да може да се консултира с тях.

Новият модел миксер или пералня, последният модел автомобил изискват известно обучение и знания, преди човек да е в състояние да ги използва компетентно. Ако човек пропусне обучението, се случват инциденти в кухнята и купища кървави поражния по пътищата.

Много арогантен е този, който мисли, че няма какво да учи повече в живота. Опасно сляп е човекът, който не може да се отърве от предубежденията си и неверните данни и не може да ги замести с факти и истини, които да могат съответно да подпомогнат неговия собствен живот, както и живота на другите.

ЛРХ, „Пътят към щастието“, глава Бъдете компетентен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.