Бъдете компетентен – Част 3

22 юни 2011   •   няма коментари   
Бъдете компетентен – Част 3

Бъдете компетентен

Учете

Има начини за учене, при които човек действително научава и може да прилага това, което е научил. Накратко, те се сътоят в следното: да имаш учител и/или текст, които знаят за какво говорят; да се изяснява всяка дума, която човек не е разбрал напълно; да се вземат предвид други препратки и/или сферата на предмета; да се отделят лъжливите данни, които някой би могъл да е получил: отсяването на вярното от фалшивото на базата на това, което е вярно за Вас в момента. Крайният резултат ще бъде увереност и потенциална компетентност. Това може да бъде в действителност блестящо и заслужаващо си преживявяне. Не катерене на коварни планини, през бодливи храсти, а достигане на връх с нов поглед към целия необятен свят.

Цивилизацията, за да оцелее трябва да създаде навици и способности за учене в училищата. Училището не място, където човек си оставя децата, за да не му се врат из краката през деня. Прекалено е скъпо, за да бъде само това. То не е място за произвеждане на папагали. Училището е място, където човек трябва да се научи да учи и където децата трябва да бъдат подготвени да се справят с реалността; да се научат как да се справят с реалността; да се научат как да се справят компетентно и да поемат в своите ръце утрешният свят, светът, в който сегашните зрели хора ще живеят по-късните си години, на средна възраст или на старини.

Закоравелият престъпник никога не се е учил да учи. Ходенето по съдилищата го е научило, че ако отново извърши престъпление, ще се върне в затвора: повечето от тях извършват същите престъпления отново и се връщат в затвора.

Фактически, престъпниците са причина за прокарването на все повече и повече закони: порядъчният гражданин е човек, който спазва законите; престъпниците, по дефиниция, не ги спазват: престъпниците не са в състояние да учат. Никакви заповеди, указания, наказания и принуди не действат срещу личност, която не знае как да учи и не може да учи.

Една от характеристиките на престъпните правителства – за което има прецеденти в историята – е, че лидерите им не могат да учат: всички архиви и целият здрав разум биха им показали, че след потисничеството следва опустошение; въпреки това, за отстраняването им се е заплащало с кървави революции или с Втора световна война за премахването на Хитлер, а това са все нещастни събития за Човечеството. Те така и не успяха да се научат. Те се осланяха на неверни данни. Те отхвърлиха всяко доказатеслтво и истина. Те трябваше да бъдат пометени.

Лудият не може да учи. Водени от скрити зли намерения или смачкани до степен на неспосбност да разсъждават, фактите и истината и действителността са твърде далеч от тях. Те олицетворяват неверните данни. Те не искат или всъщност не могат да учат или да възприемат.

Многобройните лични и социални проблеми произтичат или от неспособността, или от отказа да се учи.

Животът на някои около Вас е излязъл от релси, защото не знаят как да учат, защото не учат. Вие може би знаете някои примери за това.

Ако човек не може да убеди хората около себе си да учат, неговата собствена работа ще стане много трудна и дори претоварена и неговият собствен потенциал на оцеляване може силно да намалее.

Човек може да помогне на другите да се учат, само ако насочи вниманието им към данните, които би трябвало да имат.

Той може да им помогне просто като потвърди това, което са научили. Човек може да помогне, дори само като даде висока оценка на всяко показано подобряване на компетентността. Ако той иска, може да направи и повече: той може да помага на хората, без да спори, да отделят неверните данни, да им помага да намират и изясняват думите, които не са разбрали и да им помага да откриват и да се справят с причините, поради които не могат да учат.

Тъй като животът е съвкупност от опити и грешки, вместо да се карате на някого, който греши, открийте как е била направена грешката и вижте дали той не би могъл да се поучи от нея.

От време на време сам ще се изненадвате, че сте оправили оплетения живот на някого, като просто сте го научили да учи и научава. Сигурен съм, че можете да се сетите за много начини. И мисля, че ще откриете, че по-деликатните работят най-добре. Светът е достатъчно жесток към тези, които не могат да учат.

ЛРХ, „Пътят към щастието“, глава Бъдете компетентен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.