Бъдете компетентен

3 юни 2011   •   няма коментари   
Бъдете компетентен

В епохата на сложните съоръжения, бързите машини и автомобили, оцеляването на човека, както и това на семейството и приятелите му, в не малка степен зависят от общата компетентност на другите хора.

В търговията, науката, хуманитарната област на управлението, некомпетентността може да застраши живота и бъдещето на повече или по-малко хора.

Сигурен съм, че можете да дадете много примери за това.

Човек винаги се е стремял да контролира своята съдба. Суеверията, умилостивяването на съответните богове, ритуалните танци преди лов, могат да бъдат разглеждани като усилия, независимо колко немощни или неефективни са те, да се контролира съдбата.

Човекът започнал овладяването на околната си среда, едва след като се научил да мисли, да цени знанието и да го прилага с компетентност и сръчност. Истинският „небесен дар” може да се окаже потенциала за компетентност.

В обикновените си занимания и дейности хората ценят уменията и способностите. А тези на героя или атлета са дори боготворени.

Проверката на истинската компетентност е крайният резултат.

Степента на компетентност на човека определя оцеляването му. Степента на неговата некомпетентност определя гибелта му.

Насърчавайте постигането на компетентност във всяка заслужаваща си работа. Популяризирайте я и я възнагеаждавайте, където и да я срещнете.

Имайте високи изисквания при всяка дейност тестът за нивото на едно общество, е дали Вие, Вашето семейство и приятелите Ви, ще можете да живеете в сигурност.

Съставните части на компетентността са наблюдение, учене и практика.

Наблюдавайте

Възприемайте нещата така, както ги виждате, а не така, както Ви казват, че ги виждате.

Това, което наблюдавате, е това, което наблюдавате. Гледайте на нещата, живота и другите хора директно, а не през мъгла от предразсъдъци, завеса от страх или според тълкуванието на друг човек.

Вместо да спорите с другите хора, подтиквайте ги да наблюдават. И най-скандалните лъжи могат да се пръснат като сапунен мехур, и най-големите претенции могат да се разобличат, и най-сложната мистерия може да бъде разгадана и могат да се направят най-удивителните разкрития, само чрез внимателното подтикване на някого да наблюдава.

Когато за някого нещата са прекалено объркани и трудни за издържане, когато мислите му витаят безцелно, накарайите го да се отдръпне и да наблюдава.

Тогава нещата, които човек вижда, каквито и да са те, обикновено са съвсем очевидни. След това той може да продължи и да се справи с тях. Но ако човек за себе си не ги е видял и наблюдавал, няма да има добра представа за тях и дори всичките директиви, заповеди и наказания на този свят няма да могат да оправят тази бъркотия.

Някой може да укаже в каква посока да се наблюдава и да предложи на хората истина да се вгледат: заключенията зависят от самите тях.

Това, което самото дете или възрастният човек виждат, е това, което съставлява тяхната реалност.

Истинската компетентност се базира на собствената способност за наблюдение. Само прилагайки това, човек може да бъде умел и уверен

ЛРХ, „Пътят към щастието”, стр.117, глава Бъдете компетентен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.