Как да увеличите съзнателното работно време?

8 декември 2012   •   няма коментари   
Как да увеличите съзнателното работно време?

Интервю с международния бизнес консултант и коуч Марк Де Турк.

Докато Китайският Гигант се пробужда, много български фирми спят и малко по малко се оставят да бъдат превзети от китайските предприемачи

Аз обичам България и наистина вярвам, че в тази страна има много добри възможности, особено след като китайците инвестираха тук в  компания за производство на коли. Но България трябва да се събуди и да направи нещо, за да ангажира повече съзнанието на служителите си по време на работните часове, за да се увеличи продуктивността.

Шанхай 2012г. – 7 официални празници /             София 2012г. – 18 официални празници

Между 1986 и 1993г живях и работих с китайци в Белгия и Китай. В този момент Нанкин Чи Лу беше пълен с велосипеди, сградите изглеждаха сиви, намираха се няколко кръчми тук-там. Хората изглеждаха бедни. 2012 година- Нанкин Чин Лу е изцяло променен. Има толкова много ресторанти, магазини, барове… човек не може да ги преброи. Всички един до друг.По улиците има предимно автомобили. Животът кипи денонощно. Банки, молове, малки магазини, всичките отворени 7 дни в седмицата, в някои случаи по 24 часа.

От 2004-та година насам прекарвам половината от времето си като работя и живея в София, България. Напомня ми за Шанхай през 1993та.

Разбира се, съществуват много външни фактори, които играят роля в тази растяща разлика, но не искам да влизам в допълнителни подробности в тази статия

Просто бих искал да насоча вниманието към една конкретна, интересна разлика. Почивните дни в Китай и в България.

До колкото ми е известно, неделята, като почивен ден, е била създадена от християните, съботата от евреите и петъка от мюсюлманите. Но будистите, таоистите, шинтоистите – те не считат тези дни за толкова важни. Всъщност повечето китайци, които познавам, дори не мислят в рамките на термина „края на седмицата“, уикенд. Също така и не мислят по календара на Западна Европа. В някои китайски села старите пет-цифрени сметала все още се използват като стандарт за отброяване на дните. И така, китайците – въпреки че и те имат свободно време и официални празници – не използват толкова много почивни дни.

Но моля ви, не ме разбирайте погрешно, не съм противник на идеята хората да си взимат много почивни дни. Единственото нещо, което искам да отбележа, е че България трябва да преразгледа своята икономическа сила.

Повечето от българските служители в петък след обяд умствено вече са се пренесли в уикенда, мечтаейки за къща в планината или уикенд на морето

И когато пристигнат на работа в понеделник сутринта си разказват какво са правили през почивните дни и чакат следобедната „оперативка“. Това означава, че съзнанието на повечето служители в българските компании е далеч от офиса от петък след обяд до понеделник след обяд.

И така, повечето български служители съзнателно работят само 3 дни в седмицата.

В глобализиращата се икономика, където два милиарда души (и повече в цяла Азия) работят съзнателно 5 дни, приканвам българските компании да преосмислят вътрешнофирмената си организация.

Вземи идеалният организационен бизнес модел, подходящ за всяка дейност. Съдържа 7 дивизии, всяка с конкретни задължения и функции. 

Как да увеличите съзнателното работно време на служителите си без да нарушавате 5 дневната работна седмица?

Да „преместят“ края на работната си седмица в четвъртък вечер и да провеждат планираното събрание (оперативка) в петък сутринта. По този начин всички служители ще са умствено малко повече в офиса, докато си мислят за почивните дни, и в понеделник сутринта могат да започнат отново да работят продуктивно. Разбира се, има още решения, чрез които увеличаваме ангажираността в

Много клиенти, които последваха този съвет, сега се разрастват. Малка промяна с големи резултати. Но недейте да ми вярвате. Просто опитайте.

Успех,

Marc J. de Turck

Последвайте ни във Facebook

Етикети:, , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.