Какво представлява технологията за учене и как работи?

12 септември 2018   •   няма коментари   
Какво представлява технологията за учене и как работи?

Някой някога учил ли ви е как да учите?

Липсата на реален метод на учене води до това, че много ученици учат само, за да преминат тестовете. Освен това използват трикове за запомняне, за да могат да повторят правилния отговор, когато бъдат попитани. Всичко това е заместител на действителното разбиране. Вие не получавате никакви реални познания, които можете да използвате. Ученето е жизненоважна част от ежедневието.

Много хора искат да развият знанията си по време на работа или може би имат страст, която винаги са искали да осъществят. И с отминаването на годините са стигнали до самоубеждението, че мечтата е прекалено трудна, но тя никога не е напускала мисълта им. При много хора години след като образованието им е приключило, се оказва, че е необходимо да продължат обучението си, за да подобрят положението си в живота. Лесно е да се разбере защо би било много полезно да имаме ефективна система от технологии за научаване, която да дава възможност на всеки да научи и напълно да разбира всяка тема.

Например една от първите стъпки в изучаването на всичко е да знаете защо учите, вместо да гледате информацията и да мислите,  дали това ще бъде на изпита. Запитайте се Как мога да използвам този материал? Ако го направите, ще откриете, че получавате много повече от това, което изучавате и ще можете да прилагате в живота това, което научавате. Разбира се, не можете да научите предмет, ако мислите, че знаете всичко за него. За да започнете да имате желание да знаете, трябва да решите, че има нещо, което да научите.

Технологията на научаване разкрива три отделни бариери, които могат да блокират способността ви да учите. Всяка бариера, всъщност произвежда различен набор от реакции във вас. Ако можете да разпознаете тези реакции, можете да използвате конкретни инструменти, за да ги преодолеете. Ние сме сигурни, че когато изучавате или четете, или понякога дори чувате учебния материал, имате една или повече от тези реакции: оттегченост; раздразнение; чувствате се смачкани, замаяни, апатични; объркано ви е; приспива ви се; има бели петна от материала в паметта ви. Науете повече за тази технология.

Липсата на методи на учене и разбиране ви карат да се разделите, и да се отдръпнете от темата, за която се обучавате. Всъщност всеки клас, който сте изпуснали или предмет, от който някога сте се отказали, се е случил, заради  третата бариера на учене. Тази бариера и решенията за премахването ѝ, е много добре описана в технологията на научаване.

Можете да се отървете от всички тези реакции и в същото време да станете много интелигентни, разбирайки всеки материал, който се опитвате да учите. С технологията за учене не само ще се чувствате по-умни, но и ще възвърнете способността си и интереса си към темата. Тези инструменти изглеждат прости на пръв поглед, но представляват задълбочено изследване на технологията на научаване и начина, по който работят нашите умове. Истината е, че да бъдеш умен ученик не зависи от вродения талант, независимо колко млад или стар си, или колко невъзможно предизвикателството може първоначално да изглежда. С тези инструменти всеки може да научи всяка тема, която избере и да използва тези умения, за да успее.

Следвайте ни във Facebook

Етикети:, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.