Коя разлика в мисленето води до провал или успех?

16 януари 2019   •   няма коментари   
Коя разлика в мисленето води до провал или успех?

Кога човек се проваля? Кога загубва самообладание и се чувства сринат?

Какво е общото между отговорността, успеха и богатството?

Кога хората претърпяват провал или се чувстват емоционално зле? Това се случва в момента, в който те си представят, че вече не могат да се доверят на себе си. Когато не могат да вярват в себе си, те трябва да вярват в нещо друго. За това строят храмове и започват да вярват в тях или „оставят нещата в ръцете на късмета“. Те прехвърлят отговорността с надеждата, че това, към което са прехвърлили отговорността, ще бъде тяхно отново. – Л. Рон Хъбард

Късметът е случайност. Да зависиш от късмета означава да зависиш от незнанията.

Както Стив Сиблод пише в книгата си „Как богатите хора мислят“: Бедните хора имат манталитета на лотарията. Богатите имат манталитет на действието.

Бедните прехвърлят отговорността и вината за неудачите си на външни фактори. Дори когато имат успех казват „имах късмет“. В момента, в който прехвърлиш отговорността или се откажеш да бъдеш отговорен за живота си, ти губиш контрол. Те не осъзнават, че са отговорни както за това, което правят, така и за това, което не правят. Затова много често отлагат действия, които биха им донесли полза.

Докато бедните седят и чакат най-благоприятните обстоятелства, надяват се на късмета или на някой друг, богатите не губят това време, а действат. Те вярват, че нещата зависят от тях, а не обратното.

Приемете, че вие сте извора на събитията. Отговорността значи да признаеш, че ти си причината, този който случва или не случва нещата. Какъв ли щеше да е животът, ако приемахме себе си за създатели, за причината на всичко? Най-вероятрно щяхме да подбираме действията, думите си, мислите си, навиците си и приятелите си много по-добре. Най-вероятно щяхме да се чувстваме по-добре, да сме част от играта, която създаваме.

Светът, от който се оплакваш, е твой свят, от тебе създаден. – Петър Дънов

автор: Невена Топалова

Етикети:, , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.