Специално: Максим Бехар говори с ИДЕАс за ПР бизнеса- преди и сега

20 май 2015   •   няма коментари   

ИДЕАс България, съвместно с М3 Communications College организират за първи път в България съвместно обучение на тема „Как да влияем на емоциите и решенията на околните като използваме ПР ртехники“.

Преди семинара с ИДЕАс говори г-н Максим Бехар, който e основател и изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc., с повече от 25 години богат опит в областта на публичните комуникации. Той е творческа личност с влияние в българския политически и бизнес живот. От януари 2012 г. Максим Бехар управлява офиса на Hill+Knowlton Strategies в Прага, Чехия. Бехар е вицепрезидент на Световната ПР асоциация (ICCO), председател на Борда на Световния комуникационен форум в Давос, Швейцария, лектор в много световни университети, автор на три книги, като английската версия на последната – Поколението F – достигна на четвърто място по продажби в Amazon.com. Той е работохолик, авантюрист и мечтател за по-добър свят – скача с парашут, свири на барабани, играе голф, а на последния бал на фондация „За нашите деца“ пя благотворително със 7 годишната Сара Гушева. Максим Бехар е почетен консул на Сейшелите в България и почетен гражданин на родния си град Шумен.

– Здравейте г-н Бехар. Разкажете ни как виждате бъдещето на социалните медии след 5 години и тяхното влияние върху ПР-а, маркетинг и рекламата?

– Бъдещето е всъщност настояще. Социалните медии действат като цунами и променят бизнеса ни с всеки ден. Поднасят различни опции, изненади и възможности. Най-важната промяна, и тя ще продължи да се развива, е че предоставиха медии в ръцете на милиарди хора по света. Поне 90 на сто от тях все още не могат да се оправят с тази медии, ама въобще. Не знаят колко да са прозрачни, кога и какво да кажат, на кого да го кажат. Така или иначе този процент се стопява, потребителите, които вогат да се оправят с медиите стават все повече и този факт още повече променя нашия бизнес – ПР. След 5 години видео обмена ще е доминиращ и видео връзката в реално време и навсякъде ще измести тотолно текстовите съобщения. Често се шегувам, но истина е, че това ще означава бум за модните централи, хората вече ще се обличат дълеч по-добре и ще обръщат внимание на това как изглеждат много повече, защото постоянно ще са в някаква видео връзка. А когато мониторите на компютрите ни и дисплейите на телефоните ни влязат в стъклата на очилата ни, тогава идва големия бум на дизайнерите на очила и на оптичните магазини. Всичко това прави света много по-прозрачен, а това означава и по-добър.

– Казвате, че социалните медии са убиеца на традиционния ПР. Можете ли да ни кажете как виждате, че това се случва?

– Случва се всеки ден, дори всяка минута. До преди 10 години нашият бизнес беше кративно-посреднически. Клиентите идваха при нас със своя продукт и – в повечето случаи – с една-единствена идея – да го направим интересен за медиите, а с това и за техните клиенти. В повечето случаи целта на ПР бизнеса бяха медиите и нищо друго. Сега вече, както клиентите, така и ние, притежаваме медии и част от бизнеса ни е да знаем как да ги управляваме, но и как да ги пълним с интересно съдържание. Това е остовната промяна, от нея произлизат стотици други, които обърнаха бизнеса ни с главата надолу. Това сега е нов бизнес, който изисква съвсем друго мислене и друг поглед към света.

– Какви са за Вас видимите резултати от това, че социалните медии убиват традиционния ПР?

– Просто нов бизнес, която вече едва ли ще се нарича Public Relations. Бизнесът ни, създаден някъде в началото на 20 век, бе наречен public, защото огромна част от отношенията в обществата са били non-public… Сега обаче всичко е прозрачно и публично и това название вече загуби смисъл.

– Според Вас върху кои инструменти трябва да се концентрират днес ПР професионалистите?

– Точният онлайн език, който вече няма нищо общо с традиционният език в печатните медии, е най-важен. Умението да раждаш идеи, които след минути ще са вече реалност, също е огромно предимство. И не на последно място – светкавичната бързина на реакция.

– Каква е днес важността на телевизионните медии, сравнена с времето преди началото на социалните медии?

– Според мен – нищожна. Телевизите също ще претърпят огромна промяна и все повече ще се припокриват със социалните медии. Това, което те нямат, е интерактивноста- нещо което социалните медии притежават в изобилие.

Още много по-темата ще разберете, ако дойдете на семинара! Вижте повече информация тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.