Как да получиш съдействие?

1 март 2022   •   няма коментари   
Как да получиш съдействие?

Кой е най-добрият начин за справяне с хората?

Понякога трябва да контролираш хората. Например, трябва да накараш служител да свърши дадена задача.

Как го правиш?

 • Питаш мило;
 • Предлагаш подкуп;
 • Заплашваш с наказание
 • Критикуваш ги, докато не станат роби
 • Натоварваш ги, като говориш силно и бързо и създаваш объркване.

Разбира се, всички тези методи имат недостатъци.

Най-мощният начин за справяне с хората

Както ще видиш в представената статия от тази седмица, най-добрият начин да контролираш хората ги мотивира да правят това, което искаш. Това прави теб и тях по-щастливи. Създава дългосрочна екипна работа и сътрудничество. Няма нужда от усилие!

Три метода


За да разбереш трите начина за справяне с хора, прочети тези три дефиниции:

 1. Усъвършенстване: да подобрши или възвишиш
 2. Доминиране: да контролираш с власт или сила
 3. Нулиране: да направи нещо да бъде незначимо, нетрудоспособно и омаловажено

Г-н Хъбард пише:

„Методите за работа с другите могат да бъдат причислени към три основни категории. Най-високата категория би била тази на усъвършенстването, където индивидът търси чрез пример и добри доводи да издигне нивото на хората около себе си до точката, в която те ще участват в проектите за и с него.”

Втората категория би била тази на стремеж към наказание или господство. Тук индивидът използва тревога, заплахи и общо обещание за болка, освен ако другите около него не се съобразят.

„Третата категория е тази на анулирането, при която индивидът се стреми да омаловажи хората. Тази категория предпочита да те види болен, отколкото здрав, защото болните хора са по-малко опасни от здравите, според мисленето, което се случва в тази група“ – от книгата „Наука за оцеляването“

Например, ако имаш шеф, който те управлява с метода НУЛИРАНЕ, той иска да бъдеш роб. За да те накара да се почувстваш като нищо, той казва: „Понякога си глупав като торба с чукове“. Колкото по-малко жив се чувстваш, толкова по-малко заплаха си за него и толкова по-лесно мисли, че може да те контролира.

Ако твоят шеф използва метода ДОМИНАЦИЯ, той иска да те надвие. Той казва: „Свърши работата си до обяд или ще бъдеш уволнен!“ Може също да излъже и да каже: „Не мога да си позволя да плащам никакви бонуси тази година. Иска да се страхуваш от него по всяко време.

Шеф, който се държи с теб с метод на УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ, те издига. Той дава отличен пример. Обяснява нещата. Намира и подсилва доброто в теб. Кара те да искаш да работиш. Той казва: „Нека направим този ден един от най-добрите ни дни, нали? Мога да направя 50 файла за час. Можеш ли? Ако свършиш проекта, преди да се прибереш, сутринта ще донеса понички!“

Упражнения

 1. Представи си какъв би бил животът ти, ако всички се държат с теб с усъвършенстване, а не с доминиране или нулиране. Представи си какво ще бъде твоето семейство.
 2. Предстаи си каква би била работата ти, ако всички там се държаха един с друг с усъвършенстване, а не с доминиране или нулиране
 3. Представи си държава, в която правителството се държи със своите хора и други нации с подобряване, а не с господство или омаловажаване. Какъв би бил светът, ако всички правеха това?
 4. Забележете как хората около вас се държат с другите. Опитват ли се да омаловажат хората? Доминират ли над тях? Или ги подобряват?
 5. Забележи как се държиш с другите. Случвало ли ти се е да правиш хората незначими? Опитвал ли се да доминираш над определени хора? Колко често се държиш с другите, като ги подобряваш? Какъв е резултатът?
 6. Използвай усъвършенстването, като основен метод, за работа с другите за няколко дни. Използвай добри доводи и комуникация, за да накараш другите да ти съдействат. Дори и да не видиш незабавни резултати, продължавай.

В резултат на това ще дадеш добър пример. Ще помогнеш на другите да успеят. Те ще те подкрепят и ще те оценят. Ще направиш огромен скок към крайния си успех.

Източник: https://www.tipsforsuccess.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.