Десет лоши навика при слушане

12 юни 2012   •   няма коментари   
Десет лоши навика при слушане

КОМУНИКАЦИЯТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА

„Разговорът е процеса на редуващи се входяща и изходяща комуникация”

Тук има едно основно правило:

„ТОЗИ, КОЙТО ИСКА ДА ПРЕДАВА, ТРЯБВА СЪЩО И ДА ПРИЕМА.  ТОЗИ, КОЙТО ИСКА ДА ПРИЕМА, ТРЯБВА СЪЩО И ДА ПРЕДАВА”

Когато нарушим това правило, в която и да е посока, тогава срещаме трудности.

„Човек, който единствено предава комуникация, всъщност изобщо не комуникира в истинския смисъл на думата. Защото за да може наистина да комуникира, човек трябва освен да предава и да приема. Личност, която изцяло приема комуникация е, отново, непродуктивна. Защото ако искаш да приемаш, трябва и да предаваш” – Л.Р. Хъбард

Да слушаш внимателно е качество, което някои хора никога не научават. Намират слушането за трудно. Ако никога не овладеете до съвършенство това важно правило за комуникация, на хората няма да им е приятно да си говорят с вас.

Ако притежавате един от следните лоши навици, тогава комуникацията наистина е трудна за вас и околните не ви разбират.

ДЕСЕТ ЛОШИ НАВИКА ПРИ СЛУШАНЕ

  1. Само си давате вид, че слушате. Кимате, усмихвате се, съгласявате се с всичко, което хората ви кажат. Но не чувате и дума. Обаче играта свършва, като зададете въпрос, на който човекът срещу вас вече е дал отговор.
  2. Съпротива. Намирате начини да промените темата, да разсеете говорещия или да забраните разговор по дадена тема. Съпротивата просто отлага неизбежното противопоставяне.
  3. Избирателно чуване. Изключване или филтриране на това, което не искате да чувате. Изисква доста упражнения да успеете да филтрирате избрани теми, но  някои хора го правят добре. Например, шефът дава заповед и предложение.  Служителят чува заповедта, но не и предложението. Той обяснява проблем с производителността и намеква за повишение. Шевът се концентрира върху проблема и изобщо не чува  намека.
  4. Пресмятате, докато изслушвате. Формулирате отговор. Измисляте защита. Мислите за възможни начини да избяга. Вие сте по-концентриран върху това какво Вие имате да кажете или направите, от колкото какво има човека срещу вас да каже в отговор.
  5. Прекъсвате. Изслушвате част от информацията, вадите си извод и отрязвате човека срещу Вас. А може би го прекъсвате с въпрос или рязко сменяте темата. Ако правите това, освен че разстройвате хората, често достигате до грешен извод. Когато прекъсвате хората те остават с впечатлението, че не ви пука за тях.
  6. Отнасяте се. Мечтаете, не внимавате, мислите за нещо друго. Понеже можете да слушате два пъти по-бързо, от колкото хората говорят, ви става скучно. По този начин карате човека срещу вас да се чувства маловажен.
  7. Интерпретирате всичко. Понеже не можете да приемете информацията такава, каквато е, търсите скрити значения. „Когато казваш, че не можеш да ми помогнеш, всъщност имаш предвид, че не ме харесваш, нали?“ „Понеже не искаш да си купиш от мен това означава ли, че смяташ, че съм измамник“? „Ти всъщност си ядосан, но само се правиш на възпитан?“
  8. Изслушвате с позиция/мнение. Вместо просто да изслушвате, вие се чувствате притиснат от времето, или ядосан, или нещастен. Може би не вярвате на човека, който ви говори. Независимо от това, вие изпращате сигнали с тялото си. Говорещия се разсейва и не успява да каже това, което е искал.
  9. Приравнявате това, което някой ви казва, с нещо друго. Примери: Приятел ви говори за финансовите си проблеми, докато вие си мислите за вашите собствени такива. Вашият партньор ви говори за почивка, докато вие си мислите как да попитате вашият шеф за отпуска.
  10. Прекъсвате говорещия, само за да му кажете, че имате по-добра идея или по-интересно преживяване. Например, някой казва „Снощи срещнах кмета…“  и вие скачате и казвате „А аз казах ли ти веднъж как срещнах президента?“ Трудно ви е да оставите някой друг да бъде по-интересен, по-значим или по-важен от вас самия.

ЕДИН СТРАХОТЕН НАВИК ЗА ИЗСЛУШВАНЕ

„Щастието е сила и силата е да можеш да правиш това, което някой прави, докато го прави“- Л.Р. Хъбард

Ако наистина искате да бъдете чудесен слушател просто сядате и не правите нищо друго, освен да слушате. Отнасяте се съм комуникацията на човека срещу себе си, сякаш е най-важната комуникация, която някога сте получавали.

Кажете си- „Сега няма нито едно друго нещо по-важно от това да разбера наистина човека срещу мен“

Гледайте човека без каквато и друга мисъл в главата си. Не изпускайте контакт с очите му. Фокусирайте се. Не правете нищо друго, освен да слушате.

ПРЕПОРЪКИ

1.  Тази седмица забележете как хората се изслушват един друг. Намерете три от лошите навици при изслушване и вижте какъв е резултата.

2. Във всеки разговор, който проведете тази седмица, дайте 100% от вниманието си на човека срещу вас. Разберете точно какво ви казва. Наблюдавайте реакциите им.

3. За да видите разликата, умишлено използвайте един или повече от вредните навици, вместо внимателно да изслушвате, и вижте как ще реагират хората.

А ако искате да разберете как можете да постигнете по-добро разбиране с колегите и шефа, да усъвършенствате комуникационните си умения и да знаете как да избягвате конфликти, решението е тук- http://www.obuchenia.eu/?p=1151

Свободен превод от Англиийски език на оригиналната статия на колегите от  www.tipsforsuccess.org

Copyright © 2013 TipsForSuccess.org. All rights reserved. Grateful acknowledgment is made to L. Ron Hubbard Library for permission to reproduce selections from the copyrighted works of L. Ron Hubbard.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.