Забрави за тази дума и любовта ще изчезне!

18 април 2019   •   няма коментари   
Забрави за тази дума и любовта ще изчезне!

Защо любовта изчезва?

Често във връзките започваме да се караме на битова основа, особено след като се появят децата. Затова реших, че е време да определим значението на думата партньор. Според мен, ако си спомняме по-често значението на тази дума, може би няма да има толкова големи разногласия между мъже и жени, брачни партньори, родители и дори бизнес партньори. И още по-важно – няма да има прикрито недоволство, което често води до отчуждаване. Недоволството пък е породено от това, че единият участва много повече в бита от другия. Това кара по-отговорният партньор да усеща тази ситуация несправедлива спрямо него.

Ето и определението на думата:

Партньор

мн. партньори, м.
1. Човек, който взема участие в игра, заедно с друг. „Трябва ми партньор за танца.“
2. Човек, който участва в някакви действия или дейност с друг. Брачен партньор.

Семинар за хармонична връзка, който да ти даде нова перспектива в любовта.

Тук е много важен глаголът участва. За да избегнем явното или прикрито недоволство и отчуждаване, е нужно всеки един от партньорите да участва в задълженията, грижата за децата и дома. Особено ако и двамата работят, би трябвало и двамата еднакво да участват в семейните дейности. Може би не е лоша идея да си напомняме един на друг значението на думата партньор, без да ставаме злонамерени. Или да попитаме половинката си в кои дейности може наистина да участва, за да бъде пълноценен партньор.

Sleeping или silent partner (спящ или тих партньор) е израз в бизнеса, който показва, че има партньор, който осигурява част от капитала за бизнесa, но който не участва активно в управлението му. Това обикновено е прието и от двамата като съгласие още в началото, така че да не предизвиква напрежение между партньорите.

Напрежението и в бизнеса, и в личния живот, се поражда от изначално приетото съгласие, че всеки от партньорите ще вземе участие, но в последствие става ясно, че това съгласие не се спазва от единия.

Представям ви етимологията на думата партньор – на английски partner

За съжаление не можах да открия български етимологичен речник:

partner (n.)
c. 1300, altered from parcener (late 13c.), From Old French parcioner „partner, associate; joint proprietor, joint heir, partition partition“ partitionem partition „(nominative partitio) partition, partition, division, partition, partition, partition, partition, partition, partition, partition, share, partition, PIE root, pere- (2) Form in English influenced by part (n.). The word may also represent the old French part tenour „part holder.“

Идва от старофренското parcener, което значи съдружник, партньор, дял, съсобственик, съвместен наследник, деления, част, подялба, подразпределение, притежател на част.

 

Автор: Невена Топалова

 

Етикети:, , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.