Обучение на управляващи: разбираем и практичен модел за постигане на бързи резултати

28 май 2012   •   няма коментари   

Коучинг на мениджърите: работещ модел за достигане на целта с измерими резултати и инстумент за самомотивация на мениджърите.

В съвременния свят обучението на ръководители не може да бъде игнорирано. Треньорите по мениджмънт са също толкова необходими, колкото треньорите в националните спортни клубове. На пазара много компании предлагат услуги в тази област, някои от тях с приложима методология, но самата личност/характер на треньора има оромно значение и решаваща роля за псотугане на резултата.

Този модел, който е представен тук, може да бъде разбран и научен от всеки, който иска успешно да обучава мениджъри и да постига резултати. Той включва убеждението като най-важен елемент. Това убеждение след това се предава с точната емоция, а след това се използват някои специфични техники за измерване на крайния резултат.

1. Определете ясна цел и намерение да постигнете целта на ръководителя

Какво точно този мениджър иска да постигне в дългосрочен план и какви са основните причини за това? Този въпрос изглежда много лесен на пръв поглед. Но повечето обучители се провалят точно на тази стъпка. Изясняването на целта и намерението внасят енергия както в мениджъра, така и в треньора. Това е механизъм, който действа като автоматичен източник на мотивация и енергия. И треньорът може физически да го види с очите си.

Нека покажем пример на обучителна сесия с ръководител.

Запитан за своята цел, мениджърът отговаря „Искаме след 5години да бъдем най-големият строителен предприемач на пазара“. Чудесно… Естествено трябва да попитаме за малко повече детайли- на кой пазар, кой точно продукт, кога? Колко голям? И така нататък. Така както треньорът, така и управителят има точна и ясна представа за целта, която иска да се  достигне с помощта на обучителя.  В това изясняване може дори да се направи видео клип на на желаните цели, за да станат по-реални и за двамата.

2. Разберете скритата лична причина, персоналната цел на ръководителя

Защо мениджърът лично за себе си иска това? Отговори като: „ Понеже шефът ми го иска“ или „Ние трябва да го постигнем“, или „Понеже така колегите ми ще ме харесват повече“ могат да изникнат. Тогава треньорът търси личната причина, която е позитивна причина за повечето участващи страни. Този процес може да отнеме известно време. Но крайният резултат е енергията, която отново ще се върне в ръководителя. Например той казва: „Винаги съм обичал нашите сгради и наистина искам пазарът да ги види, издигнати навсякъде“. Треньорът вече знае, че мениджърът наистина знае целта и може да започне да работи, за да я достигне.

3.  Разберете собствените си намерения и намерете разбирателство между вас и ръководителя, който обучавате

Веднъж когато намеренията и целите на мениджъра са познати и установени, сега е ред на треньора да погледне в себе си дали наистина, лично и честно, би могъл да се съгласи с тях, и дали обича човека пред себе си достатъчно, за да го преведе през каквито и да е трудности. Бих искал да наблегна на важността на тази стъпка. В моята кариера, когато не съм бил съгласен с целите на мениджъра, съм отказвал да го обучавам. А когато искрено съм искал да помогна всичко свтаваше лесно и постигахме успех. Треньорът трябва да дава афинитет на ръководителя, когото обучава, и да го обича, все едно му е собствено дете. Приравненото убеждение на двамата е най-важната определяща сила за успех при обучението на мениджъра.

4. Установете съгласие в детайлите на идеалната сцена

Детайлостта на целта е най-забравяният фактор при обучаването. Нека да вземем за пример компания, където 3-ма ръководители споделят една и съща цел, но и тримата виждат детайлите в нея различно. Изпълният директор на голяма компания има конфликт между трима свои главни ръководители. Неговият маркетинг директор, финансов директор и директора, отговорен за стоковите наличности не могат да се съгласят за количеството стока, в състояние на криза.

Анализираме ситуацията и откриваме, че маркетинговият директор иска максимално количество налична стока, за да може бързо да отговори на нуждите на пазара в състояние на криза. От друга страна финансовият директор иска нулева наличност, защото всеки артикул е загуба на средства в кризисна ситуация. Директорът на склад иска стандартни опаковки и стандартни етикети, за да може възможно най-бързо да товари и разтоварва кашоните. Трима души, работещи в една и съща компания, и тримата еднакво интелигентни и мотивирани, споделящи една и съща цел.  Три различни начина за постигане на идеалната стокова наличност. Причината не е в това, че имат различни намерения, или в това, че са глупави. Причината е, че не са съгласували една идеална сцена, по отнощение на стоката. Взимайки предвид, че има много различни функции в една организация, надвисва възможността да има различни гледни точки. Това създава хаос в повечето компании и е една от основните причини да не може да се управлява правилно.

Очаквайте продължението на статията следващата седмица.

Марк де Турк,

Управляващ Патрньор на ИДЕАс България

Успех на всички читатели, които искат да станат управленчески треньори.

Специално признание към г-н Л.Рон Хъбард и неговите трудове  „Задачи и цели“, Състояния и етика“ и „Комуникация“.

Поръчайте книгата сега на тел: 02/962 39 84

Цена 30 лева с ДДС.

Доставката се заплаща отделно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.