Спират ли страховете успеха ви и как да се справим с тях?

24 април 2014   •   няма коментари   
Спират ли страховете успеха ви и как да се справим с тях?

Да постигнете успех е лесно, ако не се страхувате от нищо, ако нищо не ви кара да се колебаете, да бъдете стеснителен или нервен.

Когато не можете да успеете, то вероятно е заради някакъв СТРАХ. Страхът е невъзможността да се изправите пред някого или нещо. Когато не можете да се изправите пред това нещо, то причинява проблеми и стрес.

Например, ако не можете спокойно да говорите за пари, имате проблеми с парите и всеки път, когато трябва да се извършат финансови операции- замръзвате. Резултатът е по-малко пари.

Ако сте работодател и избягвате да се занимавате с проблемите на служителите ви, показателите от производството или продажбите започват да намаляват. Работата става сериозна. И тъй като никой не решава проблемите свързани с персонала, вашият бизнес страда.

Да избягвате да говорите по дадени теми с брачния си партньор е най-честата причина за проблемите в брака.

Скриването, въздържането или подтискането на чувствата и мислите ви от него (или нея) е гигантски скок към развод.

 

Л. Рон Хъбард отбелязва, че когато страховете контролират живота ви, вие сте контролирани от сенки

 

Ако се протегнете и извършите някакви действия, въпреки страховете си, ще откриете наистина колко са малки и слаби те!

 

Разбери коя е най-голямата болест на мениджъра

 

За да илюстрира това Рон пише: „На езерото Танганайка туземците имат много интересен начин за улов на риба. Там на Екватора, слънцето грее право надолу през бистрата вода. Туземците взимат дървени блокчета и ги връзват с дълго въже. Те прокарват това въже между две канута и същевременно започват да гребат към плитчината. Когато стигнат до там, пасажите от риба са струпани и изблъскани в скалите, и на плажа. Блоковете от дърво прикрепени на въжето хвърлят сенки, които стигат надолу чак до дъното на езерото. Рибите виждайки, че тези сенки стават по-големи заедно с голямото препятствие изникнало във водата, изплашени започват да се отдалечават от тях и по този начин биват уловени.“
Има няколко начина, с чиято помощ можете да разкарате сенките, които ви спират да постигнете успех.

 

Безплатен тест Подобри живота си

 

Първият ефективен метод е ролева игра или упражнения

 

След като разпознаете зоната, която трудно успявате да конфронтирате*, започвате да упражнявате конфронтирането на ситуацията в упражнения с ролеви игри. Упражненията позволяват да откриете кои части от проблема са настина проблемни и кои са просто сенки.

* конфронтирам- заставам лице в лице, изправям се пред

Например искате да попитате шефа си за повишение в работата и преди да говорите с него, упражнете разговора с приятел. Отработвате някои детайли, променяте подхода си и тренирате възможно най-доброто ви представяне. Вече сте готов за срещата и не сте толкова нервен.

 

Друг метод за намаляване на страха е да се подходи към проблема стъпка по стъпка

 

Можете да разделите проблема на малки части. Когато се справите с всяка от частите, тогава сте постигнали цялостно решение на проблема.

Представете си например, че трябва да попълните данъчни формуляри. Правили сте го успешно и преди, но тази година изглежда по-сложно. Парите, които имате за деклариране, са спечелени по нов начин, а също така сте купили и къща. Вместо да попълните цялата декларация наведнъж първия ден, разбирате как точно да обявите приходите и на другия ден разбирате как да приспаднете разходите за закупуване на къща. Много скоро ще стигнете до рутинната данъчна работа, която сте правили преди и ще довършите цялата задача.

Дори само говоренето за страха може да намали ефекта, който той създава. След като открито го обсъдите с някого, проблемът често се усеща по-малък.

Така например представете си, че ви е страх от летене със самолет. Брачният ви партньор е съгласен да ви изслуша и вие му споделяте всичко. Описвате всичко за летенето, което ви плаши и след известно време решавате, че вече можете да летите.

Л. Рон Хъбард е открил, че говорeнето и слушането са мощна форма на терапия, когато е направена правилно. Той прекарва години, за да развие цялата технология за комуникацията между хората, която премахва страховете.

 

В много случаи, най-добрият подход за справяне със страха е да затворите очи и да скочите в него

 

Да се изправите срещу страха без да обръщате внимание на чувствата и емоциите си. Възможно е да станете нервен или дори ужасен, но след като веднъж сте решили, че ще скочите, откривате че стените са само сенки.

Да се изправиш пред страха си може да бъде много трудно, но наградата е огромна. Дори изправянето само пред една малка част от страха е постижение.

Постигането на успех въпреки страха, означава че сте направили нещо, което не сте могли да направите преди. И това е истински успех.

 

Свободен превод от Англиийски език на оригиналната статия на колегите от  www.tipsforsuccess.org
Copyright © 2013 TipsForSuccess.org. All rights reserved. Grateful acknowledgment is made to L. Ron Hubbard Library for permission to reproduce selections from the copyrighted works of L. Ron Hubbard.

 

Етикети:,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.