Истината за оценяването на служителите

28 май 2021   •   няма коментари   
Истината за оценяването на служителите

В един от мениджърските курсове, бизнес консултанта Марк Де Турк разкрива истината за оценяването на хората.

В дългогодишната си практика е виждал как служителите биват оценявани на база поведение. Или колко добре се държат, усмихнати ли са, скромни ли са или имат голямо его. Това са неща, спрямо които всеки може да изрази различно мнение. Те не предразполагат към стабилна информация, т.е не са ориентирани към факти, а по-скоро принадлежат към субективен елемент. Освен това този подход създава демотивиран екип.

Фактите са най-важния фактор в бизнеса! Но ако се замислим малко, ще видим, че са най-важният фактор във всяка сфера, дори в личния ни живот. Колко пъти сте попадали на хора, които обещават да ви помогнат с нещо, но ако не слушаш, а потърсиш фактите, ще видиш на кого можеш да разчиташ и на кого не.

Но да се върнем на бизнеса. Според Марк Де Турк най-добрият начин да оценяваш служителите си са фактите, сиреч резултатите. Не винаги е лесно да измерваш резултатите, но винаги можеш да видиш дали, човекът подобрява или не резултатите си. Ако искате да имате силен и мотивиран екип, и да запазите силните си играчи, оценявайте служителите си спрямо резултатите им.

автор: Невена Топалова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.