Какво е мениджър?

6 октомври 2020   •   няма коментари   
Какво е мениджър?

Попаднах в един форум, където преди известно време е започната нова тема със следния въпрос: „Здравейте! Въпросът може да ви се стори глупав, но какво прави всъщност един мениджър? Какви са му задълженията? Стресираща ли е работата му и има ли свободно време?

Реших да споделя някои от отговорите, които, силно се надявам, идват от служители. Би било тъжно да са на някой мениджър.

– „Във всяка фирма е различно, но в общи линии се правят презентации, търсят се клиенти, давам им се оферти, следи се изготвянето на продукта, монтажа и т. н. Общо взето движи се целия производствен и търговски процес.“

– „Мениджмънт“ означава „управление“. Буквално означава „да успяваш“ да свършиш някаква работа и да ѝ решаваш проблемите, да взимаш отговорни решения.

– „Мениджъри стават най-вече хладнокръвните играчи. Управляващи фирми за максимално икономическа изгода. Те не се интересуват от моралното състояние и благополучие на народа. Тях не ги интересува дали дали заплатите ще са нормални, стига да привличат клиенти.“

Защо Ви споделям това?

На първо място се надявам да се усмихнете 🙂

На второ място се надявам да се замислите, понеже това са напълно реални коментари от истински хора, които най-вероятно са нечии служители. Напоследък думите мениджмънт и мениджър са много модерни, но Вие знаете ли какво означава мениджър за Вашите служители? А знаете ли дали това, което означава за Вас се припокрива с тяхната идея?

Наблюдавам, че все по-често повсеместно мениджър е нарицателно за „човека, при когото отивам като имам проблем, който ще ми каже какво да направя, за да го реша“.

Ако после се чудите защо като мениджър нямате достатъчно свободно време – това е една от основните причини.

Ако искате да разберете коя е слабостта на мениджърите, знанието за която ще ви помогне да заемете ролята на мениджър в истинската й дефиниция:

Човекът, който не върши работата сам а се уверява, че служителите сами вършат работата си, грижи се за тях, организира ги и планира разрастването на дейността.

Автор: Дарина Малеева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.