SWOT анализ за самоанализ и себе-развитие

24 януари 2019   •   няма коментари   
SWOT анализ за самоанализ и себе-развитие

SWOT анализ! А защо не за себе си? Знаеш ли къде се намираш?

SWOT анализ – анализът на силните, слабите страни, възможностите и заплахите (Strenght, Weaknesses, Threats, Opportunities). Това е един инструмент, който се използва за стратегическо планиране, за определяне на целите на една организация.

Съвсем случайно се сетих за този инструмент и реших, че спокойно може да влезне в употреба за себе-развитие и самоанализ. Мисля, че може да се използва доста добре, като насочващ инструмент към положителна промяна за всеки. Както и като „сверяване на часовника“.  Защо пък само организациите да се възползват от SWOT анализ.

Нека видим как може да ни помогне:

  1. Напишете силните си страни

Тази стъпка би дала малко увереност на хората, които не са чак толкова самоуверени и мислят, че това им пречи. Съвсем нескромно напишете 5 или повече на брой силни страни, които мислите, че притежавате. Дори може да попитате партньора, колегите или приятелите си според тях, кои са вашите плюсове. Може да се изненадате приятно и да разберете нещо за себе си или пък да затвърдите това, което знаете.

2. Определете слабите си страни

Кои са онези неща, които винаги сте искали да промените в себе си? Понякога си казвате „ако не бях толкова сприхава; ако не отлагах; може би ако бях по-уверена; да, ама като не знам немски“? Напишете вашите. И тук можете да получите помощ от другарче. Възможно е да се изненадате неприятно, например. На мен ми се е случвало и това определено продиктува положителна промяна в мен, въпреки първоначалния негатив от чутото. Ще Ви бъде много полезно да осъзнаете какво можете да промените в себе си. Не ги дръжте в главата си, напишете ги, важно е.

3. Направете анализ на възможностите си

Това са бъдещите ви силни страни. Смело разгърнете въображението си, без да мислите за заплахите. Те са следващата точка. В тази запишете всички възможности, които могат да се открият пред вас.  Можете да си помогнете, като използвате точка 2. Чрез въпроса „Ако нямах тези слаби страни, какви биха били моите възможности„? Както и Какви възможности съществуват отвън, нещата които се предлагат с или без вашето участие. Например, ако сте решили да смените фирмата в която работите, вижте какви възможности се предлагат за вашата позиция на други места.

4. Направете анализ на заплахите

Това са вашите потенциални слабости. Какво може да ви спре? Какво може да ви попречи или кой? Не бъркайте заплахите със слабостите си. Заплахите са потенциални външни заплахи.

SWOT анализът ще открие пред вас перспективи, идеи, проблемни зони за подобряване и оценка на положението ви в момента. Това е чудесен инструмент за определяне на цели и насоки за действие, както и оценка на риска, когато сте решили да скочите в непознатото. Направете стратегически план за по-доброто себе си!

автор: Невена Топалова

Безплатен Тест Коя област от живота ти се нуждае от подобрение

Етикети:, , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.